لیتوگرافی در چاپ افست
لیتوگرافی در چاپ افست به مرحله ای اطلاق می شود که طرح آماده شده بر روی سطح آلومینیومی ثبت می شود تا به مواد چاپ شده در چاپخانه منتقل شود.
در صفحات لیتوگرافی در چاپ افست یا زینک از 4 رنگ اصلی استفاده می کنیم یعنی صفحات به رنگ های اصلی تقسیم می شوند. گفتن اینکه 4 رنگ اصلی وجود دارد در واقع کمی نادرست است زیرا رنگ های اصلی سه رنگ هستند: آبی، زرد و قرمز. رنگ مشکی از همین ترکیب آنها به دست می آید. این 4 رنگ، رنگ های اصلی در چاپ افست هستند. بنابراین، منظور ما از 4 رنگ اصلی، رنگ های اصلی در چاپ افست است. به این رنگ های اصلی در چاپ افست cmyk می گویند.
مراحل لیتوگرافی در چاپ افست
برای این منظور ابتدا تصویر مورد نظر در صفحه چاپ قرار می گیرد. در این مرحله باید صفحه چاپ را مرطوب نگه داشت، پس از آن که این صفحه با جوهر آغشته شد، جوهر از قسمت هایی که تصویر ندارند عبور می کند و جذب نمی شود.
غلتک های چاپ می چرخند و جوهر به لاستیک غلتک چاپ منتقل می شود. پس از قرار گرفتن جوهر روی لاستیک غلتک چاپ، کاغذ از دستگاه چاپ عبور می کند و تصویر از لاستیک به کاغذ منتقل می شود. با تکرار این حرکت می توانید چاپ انبوه و چاپ در تیراژ بالا را انجام دهید.
ساخت زینک در لیتوگرافی در چاپ افست
برای تولید زینک از دستگاهی به نام ImageSetter استفاده می شود. در این دستگاه چهار فایل جدا شده از فایل اصلی با رنگ مشکی بر روی یک برگه شفاف چاپ می شود. این دستگاه یک چاپگر لیزری سیاه و سفید بزرگ است که قابلیت چاپ روی صفحه را دارد اما دقت و وضوح چاپ این چاپگر فوق العاده بالاست.
پس از آماده سازی، تلقها روی زینک چسبیده و با گیره های مخصوص ثابت می شوند. سطح زینک خام با یک ماده پلیمری مخصوص که یک جاذب ترکیبی است پوشیده شده است. در طی مراحل ساخت زینک، قسمت های اضافی از آن جدا می شود تا فقط قسمت هایی که طرح مورد نظر را در خود دارند، باقی بماند.
این روزها از دستگاهی به نام Plate Setter استفاده می شود که زینک را بدون فیلم می سازد. می توانید فایل را از کامپیوتر به دستگاه ارسال کنید و زینک آماده را از دستگاه دریافت کنید. گفته می شود ورق هایی که در این حالت صفحه تولید می شوند عملکردی مشابه زینک دارند و هر دو به دستگاه چاپ متصل می شوند.
مزایای استفاده از لیتوگرافی در چاپ افست
- چاپ در تیراژ و حجم بالا. وقتی تعداد چاپ ها افزایش می یابد، چاپ افست به طور فزاینده ای مقرون به صرفه تر از دیجیتال است.
- چاپ افست انعطاف بالایی برای استفاده از انواع جوهر در چاپ دارد.
- چاپ افست در سایزهای بزرگ مزیت خوبی نسبت به اکثر روش های چاپ دارد.
- کیفیت بالای تصاویر و عمق رنگ ها در این روش بسیار مطلوب است.
- قابلیت چاپ بر روی سطوح مختلف
- مزایای استفاده از چاپ افست
معایب استفاده از لیتوگرافی در چاپ افست
- از آنجایی که تمام صفحات باید قبل از فرآیند چاپ افست در جای مناسبی قرار گیرند، این روش نیاز به زمان زیادی برای راه اندازی دارد و کمتر برای چاپ های فوری استفاده می شود.
- در حین لیتوگرافی در چاپ افست، بر خلاف چاپ دیجیتال، فاکتورهای شخصی سازی را نمی توان اضافه کرد و فایلی که به دستگاه داده می شود را نمی توان تغییر داد.
- کیفیت این روش بسیار بالاست ولی باز هم به صورت گراور نیست.
- قطعات ماشین نیاز به نگهداری بیشتری دارند.
لیتوگراف کیست و چه اطلاعاتی باید داشته باشد ؟
عملاً به فردی که در زمینه لیتوگرافی کار می کند، لیتوگراف می گویند، اما به نظر من لیتوگراف، فردی است که دانش لیتوگرافی یا دانش تبدیل اطلاعات موجود در فایل گرافیکی را به چیزی که بتوان به درستی چاپ کرد، داشته باشد.
به بیان ساده، لیتوگراف حرفه ای کسی است که اطلاعات زیر را داشته باشد.
- نرم افزار گرافیک مسلط شود تا بتوانید فایل های گرافیکی را در هر نرم افزاری کنترل، اصلاح و خروجی بگیرید.
- با فرآیندهای چاپ و تولید آشنا باشید و بدانید هر نوع فرم چاپی دارای چه مراحل تکمیلی است و برای آماده شدن باید چه مسیری را طی کند.
- با قالب بندی انواع محصولات چاپی آشنا باشید. به عنوان مثال: کاغذهای اداری، بسته بندی، مجلات و کتاب ها، بروشورها و چاپ های تجاری
- آشنایی کامل با دستگاه های لیتوگرافی
- آشنایی کامل با بحث ریپ و ترام گذاری
پیشنهاد مطالعه در مقاله لیتوگرافی در چاپ افست : طراحی و چاپ بسته بندی
ترام در لیتوگرافی و چاپ
ترام یک سطح شفاف شبکه ای است که بین فیلم و ارژینال اصلی قرار می گیرد. در واقع کوچکترین جزء یک کار چاپی ترام است و وجود آن تصویر رنگی ظریفی را در کار چاپ ایجاد می کند. پس از عکاسی، تصویر توسط تراموا به نقاط بسیار کوچک تقسیم می شود. به نقاط کوچکی که روی فیلم یا فرم چاپی یا سطح چاپ شده قرار می گیرند، ترام نیز گفته می شود.
شکل تراموا با توجه به روش های چاپ و نوع اصلی انتخاب می شود.
اندازه و ضخامت ترام نیز با توجه به نوع کاغذ و شرایط موجود برای چاپ متفاوت است. از تراموا برای چاپ کتاب، چاپ روزنامه، فلکسو یا افست یا چاپ سیلک استفاده می شود.
انواع مختلفی از تراموا وجود دارد، از جمله:
- دایره
- بیضی
- مربع
- لوزی
- لانهزنبوری
و … وجود دارد.
اما همه آنها برای هر کار چاپی مناسب نیستند. معمولاً برای چاپ افست از ترام مربع استفاده می شود. از آنجایی که این ترام از نظر بصری شفاف تر است، اما ترام بیضی به تصویر نرمی و ظرافت خاصی می بخشد، بنابراین ممکن است استفاده از ترام بیضی برای چاپ عکس و چهره و نقاشی های ظریف مناسب باشد.
فرق لیتوگرافی با پیش از چاپ چیست ؟
لیتوگرافی جایی است که فایل طراحی ما به روی تبدیل می شود تا به دستگاه چاپ ارسال شود. در لیتوگرافی، قالب بندی سفارش نیز ممکن است انجام شود، اما قبل از چاپ یا PrePress به تمام کارهای پیش چاپی گفته می شود که می توان در لیتوگرافی انجام داد.
پیشنهاد مطالعه در مقاله لیتوگرافی در چاپ افست : قیمت طراحی و چاپ بسته بندی در اصفهان
چرا لیتوگرافی همچنان کاربرد دارد؟
با توسعه فناوری چاپ، رایانه ها جایگزین ماشین های چاپ قدیمی شده اند و چاپ دیجیتال به عنوان رقیبی سرسخت برای چاپ افست و لیتوگرافی شناخته می شود. مهمترین مزیت چاپ دیجیتال سرعت بالای آن است که ناشران زیادی را به استفاده از آن ترغیب می کند.
اما چاپ دیجیتال هنوز در یک شماره نمی تواند با چاپ افست و لیتوگرافی رقابت کند و آن سیستم رنگی است. چاپ دیجیتال فقط می تواند CMYK و سیستم رنگی سیاه و سفید را چاپ کند. اما چاپ افست و لیتوگرافی امکان استفاده از سیستم رنگ پنتون را به شما می دهد و جالب است بدانید که کیفیت چاپ این رنگ ها با استفاده از لیتوگرافی همچنان فوق العاده بالاست.
یکی دیگر از مواردی که لیتوگرافی هنوز نسبت به دیجیتال برتری دارد، هزینه چاپ است. با استفاده از لیتوگرافی می توان انواع کاغذ را بدون ضایعات و در حجم زیاد چاپ کرد که در نهایت منجر به کاهش هزینه کل چاپ می شود. به همین دلیل، لیتوگرافی هنوز یک فرآیند محبوب در صنعت چاپ و نشر است.
نقش آبرنگ ارائه دهنده ی انواع خدمات چاپ است، با ما حرفه ای بدرخشید!
- آدرس:
اصفهان ، خیابان اشراق شمالی ، نبش کوچه 5 ، مجتمع الهیه ، طبقه 4 ، واحد 401
- شماره های تماس:
31323008-9 – 031
09132127209 ، 09132664095